Master i menneskelig ernæring og madrelateret adfærd
University of Helsinki
Nøgleinformation
Campus placering
Helsinki, Finland
Lingvistik / Sprogvidenskab
Engelsk, Finsk, Svensk
Studieformat
På campus
Varighed
2 år
Hastighed
Fuldtid
Studieafgifter
EUR 15.000 / per year *
Ansøgningsfrist
Kontakt skolen
Tidligste startdato
Aug 2024
* for studerende uden for EU/EØS
Introduktion
Hvorfor spiser vi som vi gør?
Hvad sker der med mad i vores krop? Hvordan opretholder ernæring vores helbred? Hvordan undersøger vi den måde, folk bruger mad på? Hvordan påvirker kulturen vores madvalg? Hvordan diskuteres mad i medierne? Hvordan kan vi ændre madrelateret adfærd?
Kandidatuddannelsen i menneskelig ernæring og madrelateret adfærd (HNFB) fokuserer på menneskelig ernæring, madrelateret adfærd og madforbrug ud fra perspektiverne inden for folkesundhedsnæring, ernæringsfysiologi og samfundsvidenskab.
Studerer
Kandidatuddannelsen i menneskelig ernæring og madrelateret adfærd (HNFB) fokuserer på menneskelig ernæring og madrelateret adfærd og forbrug fra perspektiverne inden for folkesundhedsnæring, ernæringsfysiologi og samfundsvidenskab.
Programmet er bygget op omkring menneskelig ernæring, madrelateret adfærd og forbrugerskab samt relaterede forskningsmetoder. Temaer baseret på bæredygtige udviklingsmål - såsom godt helbred og velvære, nul sult, lighed, økologisk og kulturel bæredygtighed - er integreret i hele programmet.
Indlæggelser
Læreplan
Med et omfang på 120 point (ECTS) kan kandidatuddannelsen i Human Ernæring og Fødevarerelateret Adfærd gennemføres på to akademiske år. Uddannelsen omfatter to studielinjer – menneskelig ernæring og fødevarerelateret adfærd – hvoraf den ene vælger du under ansøgningsprocessen. Graden omfatter:
- 75 point af videregående studier, inklusive kandidatspecialet (30 point)
- 45 studiepoeng andre studier, som kan omfatte studier fra dit eget uddannelse eller andre uddannelser, en praktisk uddannelsesperiode eller internationale studier
- Karriereorientering og karriereplanlægning
- En personlig studieplan
Programmet fokuserer på:
- Ernæringens rolle og andre livsstilsfaktorer for at fremme sundhed og forebygge sygdom
- De mekanismer, hvorigennem mad påvirker vores krop på molekylærbiologi niveau
- Mat valg og forbrug adfærd, og midler til at påvirke dem gennem politikker, interventioner og kommunikation
- Madtjenester og deres ledelse
- Fødevarekultur og sociale bevægelser
- Teorier og forskningsmetoder inden for ernæring og madrelateret adfærd
Kandidatuddannelsens tværfaglige karakter giver mange muligheder for andre studier. Du kan også vælge at studere på andre finske eller internationale universiteter.
Kurser og undervisning
Kurserne i kandidatuddannelsen i human ernæring og madrelateret adfærd indeholder forskellige studiemetoder, såsom:
- Kontaktundervisning, forelæsninger
- Gruppearbejde
- Mundtlige præsentationer
- Skriftlige rapporter (individ, par, gruppe)
- Uafhængig undersøgelse
- Laboratoriearbejde og andre opgaver og relaterede rapporter
- Lærebøger, mundtlige gruppeprøver, skriftlige prøver, hjemmeopgaver
- Seminarer
Mangfoldigheden af læringsmetoder forbedrer din udvikling og anvendelse af kritiske tanker, argumentering og problemløsningsevner.
Kandidatafhandling
Til kandidatafhandlingen (30 ECTS) studerer og analyserer du et væsentligt emne relateret til denne kandidatuddannelse. Du kan skrive specialet i forbindelse med et større forskningsprojekt, i samarbejde med virksomheder og offentlige institutioner eller selvstændigt. Det tager omkring 6 måneders fuldtidsarbejde at færdiggøre specialet.
I løbet af semesteret, hvor du begynder at planlægge dit speciale, starter du også specialeseminaret (5 ECTS). Dette er et obligatorisk seminar for alle studerende. På dette seminar får du vejledning fra lærerne, og også peer-støtte og kommentarer fra andre studerende, der er på samme trin i HNFB-uddannelsen. Vi sigter mod ægte multidisciplinaritet, og derfor er alle studerende på dette seminar i én gruppe, uanset emnet for deres speciale.
Den videregående litteraturprøve (5 ECTS) finder sted i slutningen af uddannelsen. Prøven er separat for de to studieretninger. Prøven kan omfatte læsning af videnskabelige tidsskrifter, hovedsagelig reviewartikler og/eller meget avancerede lærebøger. Tanken med eksamen er at bringe dig tilbage til alle relevante emner i denne kandidatuddannelse, og den vil også få dig til at indse, hvor meget du har lært.
Studerende og studieliv
Studentliv og især studentorganisationskulturen er usædvanligt rig og mangfoldig i Finland. Også ved University of Helsinki er studerendes samfund meget aktive. Mere end 250 studerendeorganisationer opererer inden for University of Helsinki (HYY), som spænder fra fakultets- og fagorganisationer til politiske og samfundsmæssige organisationer og fra kor og orkestre til sports- og spilklubber. Deres aktiviteter inkluderer jubilæumsfejringer, akademiske middagsfester, kulturelle begivenheder, sammenkomster og udflugter.
Som studerende og medlem af Studentersamfundet (HYY) har du ret til mange fordele og tjenester. For eksempel overkommelige studerende, grundlæggende sundhedsydelser, sportsfaciliteter og måltider til studerende. Du får også adskillige rabatter, f.eks. På gebyrer for offentlig transport over hele landet.
Tematiske områder af kernemodulerne
Kernemodulerne i HNFB-studierne dækker tre tematiske områder, og du skal inkludere mindst et af dem i dine studier afhængigt af dit studiespor.
Human Nutrition-sporet giver to kernemoduler, der fokuserer på de biologiske og folkesundhedsmæssige aspekter af disciplinen:
- Ernæringsfysiologi og molekylær ernæring: Indvirkningen af ernæring og andre livsstilsfaktorer på menneskets fysiologi og sundhed, samt de underliggende mekanismer på molekylærbiologiniveau
- Folkesundhedsernæring: Indsigt i de ernæringsmæssige faktorer, der påvirker sundheden for et lands befolkning og befolkningsgrupper og brugen af denne indsigt til at fremme sundhed, samt ernæringsmæssige spørgsmål relateret til fødevareservice og fødevareindustrien
Sporet med madrelateret adfærd giver et kernemodul, der fokuserer på de sociale og adfærdsmæssige aspekter af mad og spisning:
- Fødevarerelateret adfærd i et samfund i forandring: De måder, hvorpå fødevarevalg er forbundet med individuelle, kulturelle og sociale faktorer, konstruktion af identitet, forbrugssamfundet samt fødevare- og sundhedspolitikker
Kernemodul: Ernæringsfysiologi og molekylær ernæring
Viden om de mekanismer, hvorved kosten påvirker cellulære processer, er grundlæggende i forståelsen af kost-sundhed interaktioner. Endvidere er der behov for indsigt i forskningsmiljøer og metoder, hvis man vil forstå og vurdere videnskabelig evidens. Ernæringsfysiologi og molekylær ernæring fokuserer på de biologiske aspekter af næringsstoffer, andre fødevarebestanddele, diæter og spisning samt de eksperimentelle undersøgelsesdesign inden for ernæringsvidenskab.
Kurserne giver den studerende en omfattende teoretisk baggrund om omsætningen af næringsstoffer og deres rolle i reguleringen af fysiologiske funktioner samt i sygdomspatofysiologien. Kosten og geninteraktioner, herunder genregulering ved hjælp af næringsstoffer og kost og epigenetik, er dækket. Den studerende opnår en forståelse af kernestudiets design og metoder i eksperimentel ernæringsforskning.
Kurser:
- Avanceret ernæringsfysiologi
- Patobiologi af kroniske sygdomme
- Eksperimentel ernæringsforskning
Kernemodul: Folkesundhedsernæring
Ved at studere folkesundhedsernæring vil den studerende lære om samspillet mellem kost og sundhed ud fra en befolkningsbaseret synsvinkel. Emnerne omfatter determinanter for madindtag, det vil sige hvordan madvaner og kostindtag relaterer sig til forskellige sociodemografiske faktorer som køn, alder, uddannelsesbaggrund, indkomst og bopæl. Yderligere får de studerende ny indsigt i, hvordan fødevareforbrug og kostindtag kan studeres i store populationer, og hvordan de hænger sammen med befolkningens sundhed. Nogle kurser har mere anvendte emner, såsom hvordan man ændrer en befolknings diætadfærd, og hvordan man planlægger diæter i madservice, for eksempel til et stort køkken, der leverer måltider til skoler.
Undersøgelserne omfatter avancerede epidemiologiske metoder og statistik. Læring vil blive faciliteret ved at bruge reelle data og statistisk træning. Metodiske overvejelser i ernæringsepidemiologiske undersøgelser og kritisk fortolkning af resultater lægges vægt på. Ved deltagelse i sundhedsfremmekurserne vil den studerende også have mulighed for at springe ud i reelt projektarbejde og planlægge et sundhedsfremmende projekt som gruppearbejde. Globale problemstillinger, især med fokus på kroniske sygdomme i udviklingslande, er også overvejet i undersøgelserne.
Kurser:
- Ernæring og samfund
- Ernæringsepidemiologi
- Ernæring og madservice
- Fødevaresystemer og ernæring i lav- og mellemindkomstlande
Kernemodul: Madrelateret adfærd i et samfund i forandring
Fødevarerelateret adfærd i et samfund i forandring omhandler de måder, hvorpå madvalg og spisemønstre er forbundet med individuelle, kulturelle og socialpsykologiske faktorer. Den fokuserer på aktuelle fænomener relateret til spisning, såvel som på ændringer i samfundet og enkeltpersoners liv. Teorier og både kvantitative og kvalitative metoder fra samfundsvidenskaberne undersøges og anvendes.
Fødevarerelateret adfærd i et samfund i forandring udvikler og uddyber den studerendes forståelse af madens rolle i et moderne forbrugssamfund. Det viser, hvordan madkultur hænger sammen med konstruktion af identitet og sociale bevægelser. Den studerer midlerne til at påvirke fødevarevalg gennem politikker, interventioner og kommunikation. Fødevarerelateret adfærd i et samfund i forandring er orienteret mod studerende, der er interesseret i mangfoldigheden af fødevarer og ernæringsmæssige spørgsmål og måder at udforske og påvirke dem baseret på en samfundsvidenskabelig tilgang.
Kurser:
- Teoretiske og metodiske tilgange til forskning i fødevarerelateret adfærd
- Adfærdsændring og interventionsplanlægning
- Bæredygtig kulinarisk kultur
Galleri
Programresultat
Hvorfor menneskers ernæring og madrelateret adfærd?
Målet med kandidatuddannelsen er at sætte dig i stand til at:
- Forstå ernæringens betydning for menneskets fysiologi og sundhed
- lære at analysere de fysiologiske, psykologiske, sociale og kulturelle aspekter, der er knyttet til individers og samfunds valg af fødevarer
- at erkende mangfoldigheden af fødevare- og ernæringsmæssige spørgsmål og måder at påvirke dem på
Når du er færdiguddannet, er du kvalificeret til at arbejde som ekspert, underviser, forsker og leder i den offentlige sektor, i ngo'er og virksomheder og som selvstændig iværksætter. Uddannelsen giver dig dybtgående feltspecifikke kompetencer og færdigheder inden for vidensarbejde samt en solid faglig identitet.
Karrieremuligheder
Kandidatuddannelsen i Human Ernæring og Fødevarerelateret Adfærd kvalificerer dig til arbejde i ekspert-, undervisnings-, forsknings- og lederstillinger i den offentlige sektor, NGO'er og virksomheder og som selvstændig iværksætter. Uddannelsen giver dig dybtgående feltspecifik kompetence og færdigheder i vidensarbejde samt en solid faglig identitet.