Master i medicinsk strålingsfysik

Generelt

Program beskrivelse

Lige siden opdagelsen af røntgenstråler og radioaktivitet i slutningen af 1800-tallet er ioniserende stråling blevet anvendt i medicinen til diagnostiske og terapeutiske formål. I dag behandles halvdelen af alle kræftpatienter i verden med strålebehandling, og diagnostiske metoder, der er baseret på både ioniserende og ikke-ioniserende stråling, udgør en vigtig hjørnesten i moderne medicin. Som medicinsk fysiker er du den medicinske ekspert på både de fysiske og biologiske aspekter af stråling, og du er ansvarlig for en sikker og optimeret anvendelse af stråling.

Vores kandidatuddannelse giver dig den dybe, tværfaglige viden, der kræves for at udføre disse opgaver, samt træner dig til at være førende i den konstante udvikling af den kliniske praksis. Det forbereder dig også på en karriere i branchen, hos den svenske myndighed for strålsikkerhed og til forskning. Efter at have opnået svenskekundskaber og tilføjet et kort introduktionskursus til din pensum, får du også den professionelle grad af en medicinsk fysiker.

Årsager til at vælge Stockholm University

Undersøg på kanten af videnskaben, i hjertet af historien

Stockholm er hjemsted for Radiumhemmet, den første onkologiske klinik i Sverige, der blev oprettet i 1910. Siden 1938 er Radiumhemmet en del af Karolinska Universitetshospital i Solna, hvor afdelingen Medicinsk strålingsfysik også ligger. Her blev mange af de moderne strålebehandlingsteknikker som brachyterapi, intensitetsmoduleret strålebehandling (IMRT) og stereotaktisk kropsstrålingsterapi (SBRT), der behandler og helbreder tusinder af patienter over hele verden hvert år, udviklet. Det er også her kandidatuddannelsen i medicinsk strålingsfysik gives af aktive forskere på området i tæt samarbejde med de kliniske eksperter fra hospitalet.

Førsteklasses, translationel uddannelse med mange muligheder

Medicinsk strålingsfysik er en meget tværfaglig videnskab, der spænder over mange områder, herunder fysik, matematik, kemi, biologi og medicin. Dette indebærer særlige udfordringer, når man studerer medicinsk strålingsfysik, og stiller høje krav til uddannelsens kvalitet. Det understreger også vigtigheden af samarbejde med eksperter fra andre områder. Da kandidatuddannelsen drives af forskningsafdelingen for medicinsk strålingsfysik, er alle lærere begge meget investeret i og dedikeret til uddannelse. Alle lærere er også aktive forskere på området med igangværende projekter med nationale såvel som internationale samarbejdspartnere fra flere felter.

Som studerende på kandidatuddannelsen modtager du derfor uddannelse af højeste kvalitet og er i tæt kontakt med den nyeste forskning. Derudover får du også en dybtgående forståelse af den kliniske virkelighed fra de mange lærere fra hospitalet, hvor du også vil udføre din kliniske praksis inkluderet i programmet. Afhængigt af dine interesser og den slags karriere, du gerne vil forfølge efter eksamen (fx klinisk, akademisk osv.), Kan kandidatprojektet på 30 point udføres på hospitalet, med en af forskerne på afdelingen eller i samarbejde med branchen.

126159_photo-1562415072-ee88155b809a.jpgValentyn Mytchyk / Unsplash

Programstruktur

Da kandidatuddannelsen i medicinsk strålingsfysik svarer til de sidste to års erhvervsuddannelse for at blive medicinsk fysiker, er alle kurser obligatoriske. I det første år studerer du radiobiologi og strålingsbeskyttelse samt dækker diagnostiske specialiteter inden for medicinsk fysik inklusive klinisk praksis på alle diagnostiske afdelinger på hospitalet.

Det andet år er dedikeret til strålebehandling (inklusive fem ugers klinisk praksis) og til gradsprojektet, der er fastsat til 30 studiepoeng. Emnet for projektet behøver ikke at have en klinisk forbindelse, og mange af vores kandidater fortsætter med at arbejde i branchen, hos den svenske strålsikkerhedsmyndighed og / eller forfølge en karriere inden for forskning.

Det svenske kreditsystem er kompatibelt med den europæiske standard ECTS. 30 ECTS svarer til et semester fuldtidsstudier.

Første år

 • Billed- og systemanalyse FK7064 9 point
 • Grundlæggende radiobiologi FK7065 9 point
 • Strålingsbeskyttelse og miljøradiologi FK8030 7,5 point
 • Diagnostisk radiologisk fysik FK8031 10,5 point (start)
 • Diagnostisk radiologisk fysik FK8031 10,5 point (fortsat)
 • Magnetic Resonance Imaging FK8032 10 credits
 • Fysik i nuklearmedicin FK8037 11 point
 • Den professionelle rolle for den medicinske fysiker FK8038 3 point

Andet år

 • Stråleterapi Fysik og biologi FK8035 22,5 point
 • Klinisk radioterapifysik og biologi FK8036 7,5 point
 • Studieprojekt FK9006 30 studiepoeng

Eksempler på nyere gradsprojekter

 1. Klinisk optimering af en regulariseret rekonstruktionsalgoritme i PET. (2018)
 2. Risiko for anden kræft fra protonbehandling af brystkræft - påvirkning af fysiologiske og radiobiologiske usikkerheder. (2018)
 3. Ray Cast / Dose Superposition-algoritme til protonnetterapi. (2017)

Karriereudsigter

Med en kandidatgrad i medicinsk strålingsfysik fra Stockholm University vil du være i stand til at finde arbejde inden for flere områder, herunder strålingsbeskyttelse og industrien, der er involveret i produktion af hardware og software, der er nødvendig til de medicinske anvendelser af ioniserende stråling. Du vil også være i stand til at forfølge en karriere inden for forskning (både i Sverige og i udlandet).

At få svensk færdigheder og tilføje vores grundkursus i introduktion til anatomi, fysiologi og onkologi til din pensum giver dig mulighed for også at få en professionel grad som medicinsk fysiker. Dette gør dig berettiget til at ansøge om et certifikat for at arbejde som medicinsk fysiker i klinikken. Attesten udstedes af National Board of Health and Welfare.

Hvorfor Stockholm University ?

At studere ved Stockholm University gør en forskel

Stockholm University er et af de 100 højest rangerede universiteter i verden og Sveriges største institution for videregående uddannelser med uddannelse af høj kvalitet og fremragende forskning inden for en lang række områder.

Vores campus er beliggende i Royal National City Park, kun få minutter væk fra centrum af Stockholms by. Stockholm har for nylig været den sikreste hovedstad i Europa og er berømt for sine mange grønne og rene områder. Stockholm er førende inden for områder som social velfærd, ligestilling, it, bæredygtighed og innovation. Kendt for at være et åbent samfund, er Sverige også placeret som nummer to i verden i Social Progress Index.

Krav til støtteberettigelse

Bachelor i naturvidenskabelig grad, herunder mindst 90 point i fysik, samt viden svarende til:

 • Strålingskilder med medicinske applikationer, 7,5 hk (FK5028)
 • Interaktion mellem ioniserende stråling med stof, 9 hk (FK5029)
 • Strålingsdetektorer og målemetoder, 7,5 hk (FK4016)
 • Strålingsdosimetri, 7,5 hk (FK4014)
 • Grundlæggende viden om anatomi, fysiologi og onkologi

Viden svarende til svensk gymnasiekursus engelsk B / Englis.

Ansøgnings- og studieafgift er påkrævet, medmindre du er EU / EØS-borger eller har langvarig / permanent opholdstilladelse i Sverige (eller midlertidigt ophold på andre grunde end studier).

Senest opdateret November 2019

Om skolen

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-clas ... Læs mere

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-class education in a number of programs and courses, at the Master's level more than 30 study programs are given in English. Minimer