
Kursus i udbrudsundersøgelser og -forskning
Antwerp, Belgien
VARIGHED
3 Weeks
SPROG
Engelsk
TEMPO
Fuldtid
ANSØGNINGSFRIST
01 Nov 2025
TIDLIGSTE STARTDATO
30 Mar 2026
STUDIEAFGIFTER
EUR 730 *
STUDIEFORMAT
På campus
* EØS / EUR 1.900 - ikke-EØS
Introduktion
Nutidens meget mobile, indbyrdes afhængige og indbyrdes forbundne verden giver en hidtil uset risiko for hurtig spredning af infektionssygdomme såsom ebola, arbovirus, kolera, multi-lægemiddelresistent salmonella. Nylige udbrud har ført til en øget bevidsthed om virkningen af sådanne udbrud på global sundhed (sikkerhed). Samtidig præsenterer udbrud unikke muligheder for forskning for at forstå fremkomst og virkning, samt at teste og evaluere effektiviteten af specifikke interventioner til at kontrollere nuværende og fremtidige udbrud, herunder forebyggelse, diagnose, behandling og langsigtet virkning. Under ebola-udbruddet i Vestafrika blev behovet for træning i beredskab, udbrudsundersøgelse, udbrudsforskning og bæredygtig kontrol meget tydeligt.
Dette 3-ugers kursus er hovedsageligt for klinikere, sundhedssystem- og programledere, beslutningstagere og forskere, der er eller har været involveret i udbrudsundersøgelser og ønsker at kunne identificere og vurdere forskningsbehov og -muligheder og udvikle og støtte forskning som en del af udbrudsbekæmpelsen.
Kurset har til formål at styrke de specifikke færdigheder, der er nødvendige for at designe og implementere multi- og tværfaglige udbrudsundersøgelser med særligt fokus på relevant forskning før, under og efter akutte faser af udbrud.
Kurset vil integrere ekspertise og synspunkter fra et tværfagligt ITM-team involveret i udbrudsforskning, herunder klinikere, entomologer, epidemiologer, GIS-specialister, sundhedssystemer og sundhedspolitiske forskere, mikrobiologer, molekylærbiologer og samfundsforskere. En række casestudier vil blive præsenteret og diskuteret om forskellige typer af udbrud. Disse vil omfatte en række smitteveje (såsom vektorbårne, luftbårne, fødevare- og vandbårne), hurtige og langsomme udbrud, sjældne og almindelige sygdomme.
BEMÆRK: Ansigt-til-ansigt undervisningsmetoden for dette korte kursus kan ændres til et online format, hvis COVID-19-epidemisituationen ikke tillader internationale rejser, eller når karantæne ville være påkrævet.
Undervisnings- og læringsmetoder
Erfaringsudveksling er afgørende i læringsprocessen.
Undervisnings- og læringsmetoder består af interaktive forelæsninger, gruppearbejde med casestudier, øvelser til at anvende værktøjer, laboratoriedemoer, coachet gruppearbejde til opgaven og præsentationer til opgaverne. En session vil blive dedikeret til at introducere kurset og opgaven og en session til kursets evaluering og konklusioner. Nogle sessioner vil kræve forberedende læsning eller selvstudie af almindelige begreber og terminologi. Der vil også være links til yderligere læsning.
Programresultat
Efter afslutning af kurset skal deltagerne være i stand til at:
- Design og forklar en protokol til implementering af tværfaglig udbrudsundersøgelse
- Identificer risici og udfordringer i udbrudsforskning og muligheder for at afbøde dem
- Definer klare forskningsmål, baseret på en analyse af de konkrete problemer og muligheder i forbindelse med et specifikt udbrud
- Lav landskabspleje af aktører, herunder lokalsamfund, lokale og nationale (sundheds)myndigheder samt fagfolk, der er involveret i et specifikt udbrud
- Anvend passende (kvantitative, kvalitative, geografiske) metoder til at beskrive et udbrud og analysere interventioner
Læreplan
Et sæt tværfaglige sessioner vil hjælpe de studerende med at få ny indsigt i udbrudsundersøgelser og forskning, som kan understøtte udbrudskontrol.
I første del af kurset vil der blive lagt vægt på at introducere de forskellige teoretiske og operationelle begreber, ved at bruge øvelser til at øve hands-on færdigheder, som f.eks.
- 10 trin af udbrudsundersøgelse
- overvågning og tidlig varsling
- geografiske informationssystemer
- involverer interessenter, lokalsamfund, sundhedssystemer
- evalueringsmetoder, datahåndtering
- etik
I anden del vil vi gå mere i dybden ved at optrevle forskningsmuligheder og diskutere udfordringerne, specificiteterne og virkningen af undersøgelser og forskning under udbrud gennem sygdomsspecifikke eksempler. Vi vil diskutere infektionssygdomsudbrud af sjældne patogener (f.eks. Ebola), ofte oversete udbrud (f.eks. kolera), nosokomiale udbrud (f.eks. antimikrobiel resistens-relateret), vektorbårne sygdomsudbrud (f.eks. chikungunya), samt diskutere Covid-19 relaterede undersøgelser og forskning. I alle eksempler vil vi fokusere på multi- og tværfaglighed i udbrudsundersøgelse, kontrol og forskning.